La diversitat a la nostra societat es pot interpretar de diverses maneres. Sovint es veu com un repte que requereix solució. No obstant això, des d'una òptica inclusiva, la diversitat es considera un tresor que enriqueix la societat.
És essencial orientar els centres educatius en aquest enfocament inclusiu. L'objectiu és conscienciar i abordar la diversitat per promoure la normalització de totes les persones, independentment de si tenen o no discapacitat, o si han enfrontat discriminació per raons socials, racials, religioses, de gènere, entre altres.
La sensibilització i educació a les escoles són fonamentals per aconseguir objectius a llarg termini que beneficiïn tota la societat. Per tant, és crucial adoptar estratègies que fomentin la inclusió de manera integral en l'àmbit educatiu. Això implica crear un espai de reflexió que transcendeixi les aules i arribi a les arrels de la nostra societat. Busquem transformar valors, actituds i comportaments envers totes les persones.
Per abordar la diversitat com una fortalesa a l'escola, és necessari promoure activitats que guiïn aquest procés. Així, obtindrem la sensibilització i reflexió necessàries per impulsar un canvi social significatiu..
La guia per atendre la diversitat a l'escola
Guia per atendre la diversitat a l'escola, algunes pautes a tenir en compte són:
La figura més important i referent és el professor o professora, ja que amb el seu compromís determinarà el bon desenvolupament d'aquestes activitats.
La selecció de les diferents dinàmiques i activitats ha de ser coherent, establerta des del mateix sistema de treball i desenvolupament. A més, han d'adaptar-se a les capacitats i interessos dels participants.
La distribució en grups de treball és molt beneficiosa ja que facilita el desenvolupament de habilitats i competències cooperatives, així com la interacció i intercanvi entre tots els participants.
És crucial que totes les persones participin en totes les activitats, assegurant així el principi de participació equitativa.
Cal fomentar les capacitats d'escolta i diàleg, que han de prevaler sobre la urgència del desenvolupament de la dinàmica.
El diàleg es converteix en una eina essencial per aconseguir els objectius de reflexió i adquisició de valors.
És important reflexionar sobre la distinció entre normalització i no normalització, ja que són termes que poden provocar debat i requereixen destresa per a una conversa constructiva que condueixi a conclusions i postures personals.
La inclusió comença pel llenguatge i l'ús de vocabulari que inclogui a totes les persones, per la qual cosa és especialment important prestar atenció a aquest aspecte.
Cal visibilitzar els resultats i el pensament, deixant constància de les conclusions obtingudes per assegurar que perdurin i, d'aquesta manera, perpetuar els resultats.
Cal tenir en compte l'ús de materials respectuosos amb el medi ambient i utilitzar metodologies que permetin atendre a la diversitat de maneres d'aprendre.